Benodigdheden:

  • Een vel papier (bij voorkeur A4-formaat)
  • Liniaal (optioneel, maar handig)
  • Potlood (om markeringen te maken, indien nodig)
  • Schaar (om overtollig papier af te snijden, indien nodig)

Stappen:

Stap 1: Kies je papier

Kies een vel papier van het gewenste formaat en kleur. Een standaard A4-papier werkt goed voor de meeste enveloppen. Als je een kleurrijkere of decoratieve envelop wilt maken, kun je kiezen voor gekleurd of patroonpapier.

Stap 2: Leg het papier plat

Leg het vel papier plat op een vlakke ondergrond, met de blanco zijde naar boven gericht. Zorg ervoor dat er geen kreukels of vouwen in het papier zitten voor een nette afwerking.

Stap 3: Vouw de onderkant omhoog

Neem de onderkant van het vel papier en vouw het ongeveer tweederde naar boven. Gebruik een liniaal om ervoor te zorgen dat de vouw recht is, als je dat wilt.

Stap 4: Maak een vouw langs de bovenkant

Vouw de bovenkant van het papier naar beneden, zodat deze net iets langer is dan de onderste flap. Dit zal de klep van de envelop vormen. Zorg ervoor dat de randen goed op elkaar liggen voor een nette afwerking.

Stap 5: Vouw de zijkanten naar binnen (optioneel)

Als je wilt, kun je de twee zijden van de envelop naar binnen vouwen om ze een beetje af te ronden. Dit geeft een traditioneler uiterlijk aan de envelop en zorgt ervoor dat de inhoud beter op zijn plaats blijft.

Stap 6: Dicht de envelop af

Om de envelop te sluiten, kun je een stukje dubbelzijdig plakband gebruiken of een beetje lijm aanbrengen langs de rand van de klep voordat je hem naar beneden drukt. Zorg ervoor dat de klep stevig vastzit, zodat je brief of kaart veilig blijft.

Stap 7: Versier (optioneel)

Nu de envelop klaar is, kun je ervoor kiezen om deze te versieren met stickers, stempels, handgeschreven tekst of andere decoratieve elementen om een persoonlijk tintje toe te voegen.

Met deze eenvoudige stappen kun je snel en gemakkelijk je eigen enveloppen vouwen, perfect voor het versturen van handgeschreven brieven, uitnodigingen, bedankkaarten en nog veel meer. Veel plezier met het maken van je eigen unieke enveloppen!

Terug
Bekijk per categorie
Meest bekeken